Ürünler / Tiatek Fren Dirençleri

Frenleme Direnci Nedir ?
Elektrik motorlarının çabuk durması veya normal hıza inmesi istendiği zaman, hız değiştiricinin (inverter) fren terminallerine uygun omik ve watt değerde direnç bağlanarak, motor tarafından üretilen enerji inverter de doğru akıma çevrilip frenleme direnci üzerinden ısıya dönüştürülür. Asenkron motor tarafından üretilen enerji inverter de doğru akıma çevrilir. Frenleme direnci üzerinden ısıya dönüştürülür. Frenleme direnci hız kontrol cihazında DC bara voltajının yükselmesini önlemek için kullanılan omik bir yüktür.

 

Neden Frenleme Direnci Kullanılmalıdır ?
Enerjisi kesilen motor durması istense de, o anda sahip olduğu kinetik enerji sayesinde bir süre daha dönmeye devam eder. Rotor dönmeye devam ettiği için motor bir generatör gibi çalışıp şebekeyi besler. Böyle durumlarda motorun çabuk durması veya normal hıza inmesi istenirse, hız değiştiricinin (inverterin) fren terminallerine uygun omik ve watt değerli direnç bağlanarak, motor tarafından üretilen enerji inverterde doğru akıma çevrilip, frenleme direnci üzerinden ısıya dönüştürülür.  Burada dikkat edilmesi gereken iki önemli husus vardır. Frenleme direncinin omajı, invertörün kataloğunda verilen değerden kesinlikle az olmamalıdır. Eğer katalog değerinden fazla olursa frenleme süresi uzar. Frenleme direncinin gücü ise motorun kullanıldığı uygulamaya göre değişebilir. Ancak bir motor kendi gücünden daha fazla enerji üretemeyeceğinden, direncin gücünün de en fazla motor gücüne eşit olacağı da aşikârdır.

Vinç uygulamalarında, frenleme kıyıcısı ve bu kıyıcı modülü üzerinden sürücüye bağlanacak olan frenleme direnci ile sarsıntısız, çok kısa ve yumuşak duruş sağlanır. Hiçbir mekanik frenleme gerekmez.

Frenleme anındaki enerji, motorun kendisi tarafından yok edilerek, aşırı frenleme gerilimlerinden oluşacak bozulmalardan motor ve dolayısı ile yük-uygulama korunmuş olur.

 

Frenleme Direnci Kullanıldığı Alanlar
Doğrudan sürücüye bağlı motorların neredeyse tamamında frenleme direnci kullanılır. Vinç türlerinde doğrudan direnç değerleri noktasında doğrudan uygulamalara göre kullanılır. Kaldırma ya da yürütmeye dayalı vinç modellerinde, sabit veya gezer köprülü vinçlerde sıkça görülür. İnşaat alanlarında da yüksek katlı binaların cephe platformunda, dış cephede bulunan personel asansörü ya da asma iskelenin kendi sistemlerinde direnci üzerinde olması halinde dinamik frenle direncinin saniyelik çalışma dahil birçok alanda kullanılmaktadır. Ek olarak yine dış cephe temizliğine dair sistemlerde kullanılmaktadır. 

Tüm asansör ve yürüyen merdiven uygulamalarının neredeyse tamamında kullanılır. Konveyör ve yük arabaları denilecek nitelikte yatay, açılı hareketli sistemlerin birçoğunda bu frenleme direnci kullanılmaktadır. Demiryolu aracı, hibrit veya elektrikli karayolu araçlarında, rüzgarların türbinlerinde, sürücülü motorlu olan fabrika kapı sistemlerde, maden ocaklarında genel olarak taş kırma ya da tambur uygulama süreçlerinde kullanılmaktadır 

 

Whatsapp Destek